Magische paddenstoelen en truffels hebben een eeuwenlange geschiedenis van inheems gebruik, vooral in oude Meso-Amerikaanse culturen zoals de Azteken en Maya’s, waar ze als heilig werden beschouwd en de “Niños Santos” of Heilige Kinderen worden genoemd. Vandaag de dag ontdekken steeds meer mensen de voordelen van microdosing met psilocybine voor welzijn, creativiteit en mentale helderheid.

Wat is Microdosing met Truffels en Paddenstoelen?

Wil je de wondere wereld van microdosing met truffels en paddo’s (psilocybine) verkennen? Hieronder geef ik inzicht in hoe je microdoseert met psilocybine, de positieve effecten en beantwoord ik veelvoorkomende vragen.

Wil je meer informatie over microdosing met andere psychedelica?
ayahuasca
1P-LSD


Psilocybine en de Voordelen ervan

Psilocybine, het natuurlijke psychoactieve bestanddeel in paddo’s en truffels, staat bekend om zijn psychedelische effecten. Microdosing met truffels en paddenstoelen is echter een opkomende praktijk die gericht is op het bevorderen van welzijn en creativiteit zonder de hallucinogene effecten. Positieve effecten kunnen onder meer verhoogde creativiteit, verbeterde focus, emotioneel welzijn, verhoogde energie en innerlijke inzichten omvatten.

microdosing met truffels of paddenstoelen 

Hoe microdoseer je met de truffels en paddenstoelen?

De truffel komt in een vacuüm verpakking en eet je vers op nuchtere maag. Je eet er ongeveer 0.25 tot 2 a 3 gram van.
Paddenstoelen hoor je eerst te drogen en dan te vermalen zodat de concentratie psilocybine consistent is. Dan kun je het poeder nemen, er capsules van maken of een tinctuur. De hoeveelheid ligt tussen de 0.05 tot 0.4 gram poeder. En het aantal druppels hangt af van de sterkte van je tinctuur.

 

Protocollen

Microdosing met truffels en paddenstoelen wordt vaak volgens een schema of protocol gedaan, waarbij je 1 tot 3 stopdagen tussen de doseringen hebt. In onderstaand schema vind je de verschillende protocollen:

microdosing met truffels en paddenstoelen

Verschil tussen truffels en paddenstoelen

Magische paddenstoelen en truffels bevatten psychoactieve verbindingen, waarvan de belangrijkste, psilocybine, in het lichaam wordt omgezet tot psilocine. Truffels, ook bekend als sclerotia, zijn ondergrondse deelstructuren van bepaalde paddenstoelen. Ze groeien ondergronds en kunnen onder de juiste omstandigheden uitgroeien tot magische paddenstoelen. Truffels blijven echter vaak onder de grond groeien als zelfbeschermingsmechanisme.

In Nederland zijn truffels legaal, terwijl magische paddenstoelen dat niet zijn. Growkits voor paddenstoelen zijn echter wel legaal. Belangrijk om te weten:

  • Truffels kunnen over het algemeen meer bijwerkingen veroorzaken, zoals misselijkheid, hoofdpijn en geïrriteerdheid.
  • Truffels zijn vers vacuüm verpakt en blijven zo’n 3 maanden houdbaar. Eenmaal geopend, dien je ze binnen 2 à 3 dagen te consumeren. Bij paddenstoelenpoeder is de houdbaarheid langer.

Verschil met andere plantmedicijnen

De truffel en paddenstoel groeien in of direct uit de grond, daarom is het een grondende energie. Het zet je met beide benen op de grond. Geeft aarding. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de caapi van de ayahuasca liaan die richting de hemel groeit. De paddenstoelen worden niet voor niets ‘los Niños’ genoemd vanwege de kinderlijke, speelse, no no nonsens energie. Je zult veel dingen gedaan krijgen met de truffels en paddenstoelen. In de truffels en paddenstoelen zit ook veel actie. Ze gronden je letterlijk in het hier en nu waardoor pieker gedachtes, zorgen en angsten op de achtergrond verdwijnen. Je denkt minder en doet meer. Ze geven je een stukje daadkracht. Tegelijkertijd is het een natuurlijk plant medicijn die zachtheid en ontspanning geeft en geschikt is om naar binnen te keren. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld 1P-LSD wat semi-synthetisch is. Als je focus, concentratie en productiviteit wilt op een zachte manier, dan is de truffel of paddenstoel jouw microdosing partner.

 

Belang van begeleiding

Begeleiding is essentieel voor een veilige en effectieve microdosing ervaring. Een microdosing coach of therapeut kan je helpen bij het vinden van je sweet spot, het afstemmen van je protocol op jouw behoeften, en biedt een liefdevolle spiegel bij uitdagingen en problemen. The Microdosing Coach biedt verschillende vormen van begeleiding aan om je optimaal te ondersteunen op dit pad.
Met alle liefde helpen we je verder.

Heb je vragen? Kijk ook eens op de FAQ’s hieronder.

.

Veel gestelde vragen over microdosing met psilocybine

Blijf je na het lezen van deze FAQ's nog met vragen zitten? Laat het me weten!

Welke dosering moet je nemen?

Truffels tussen de 0.25 -3 gram.
Paddenstoelen tussen de 0.05 tot 0.4 gram gedroogd paddenstoelen poeder.

  Is microdosing met psilocybine legaal?

  Truffels zijn in de EU legaal als je ze vers consumeert. Gedroogd of ergens in verwerkt of bewerkt zijn ze illegaal.
  Paddenstoelen growkits zijn legaal. De verkoop van paddenstoelen is illegaal.

  Mag je iets niet eten of drinken als je microdoseert?

  Je mag in principe alles eten en drinken. Hoe gezonder, hoe beter. Alcohol kun je beter vermijden en koffie, daar verschillen de meningen over. De een gaat er goed op, de ander niet. Verder onthoud je je beter van andere plant medicijnen of drugs. Het gebruik van andere plant medicijnen kan wel, maar kent ook risico’s, zoals het risico op een reis. De middelen versterken elkaar.

  Kun je autorijden met microdosing?

  Het gebruik van psychedelica, inclusief microdosing met substanties zoals psilocybine uit paddo's of truffels, kan de cognitieve functies beïnvloeden en onvoorspelbare effecten hebben. Autorijden onder invloed van psychedelica wordt over het algemeen sterk afgeraden vanwege mogelijke risico's voor de veiligheid op de weg. Ook bij microdosing.

  Mag je microdoseren als je zwanger bent of borstvoeding geeft?

  Hoewel er door allerlei volkeren en stammen wereldwijd tijdens de zwangerschap of borstvoeding gemicrodoseerd wordt, is er nog weinig onderzoek gedaan naar microdosering tijdens zwangerschap en borstvoeding. Daarom wordt het afgeraden. Er is onvoldoende informatie over hoe microdosing het (ongeboren) kindje kan beïnvloeden. Wat voor ons heel weinig is, is voor zo'n kindje een heleboel. Het kan de hersenontwikkeling en motorische ontwikkeling beïnvloeden. En in het geval van borstvoeding blijft het te lang in je bloed zitten om daaromheen te kunnen werken door bijvoorbeeld een keer af te kolven of zo.

  Waarom moet je pauzes tussen cycli houden? Kun je niet het hele jaar door microdoseren?
  1. Om tolerantie tegen te gaan. Als je achter elkaar zou microdoseren, dan zou je heel snel tolerantie opbouwen. En zou je geen effecten meer ervaren van de microdosing.
  2. Omdat we niet weten wat microdosing op de lange termijn doet. Daar is nog onvoldoende onderzoek naar. Verschillende psychedelische stoffen zoals psilocybine, maar ook LSD en caapi werken op serotonine-receptoren. Deze hebben we ook op onze hartkleppen. In het verleden zijn er medicijnen van de markt gehaald met eenzelfde effect, bijvoorbeeld, methysergide, wat bij langdurig gebruik leidde  tot klepafwijkingen van het hart of fibrotisch littekenweefsel op de hartkleppen. Hoewel er nog onvoldoende onderzoek is en het risico laag, is het goed om de stoppauzes in acht te nemen.
  Kan ik zelf met microdosing starten?

  Je kunt zelf microdosing producten aanschaffen en zelfstandig aan de slag gaan. Als je voor een bepaalde aandoening of klacht gaat microdoseren of je slikt medicatie, dan is begeleiding een must. Maar begeleiding heeft altijd een meerwaarde.
  Een microdosing professional heeft veel kennis van microdosing en kan je helpen om sneller je sweet spot te vinden, kan je helpen bij het afstemmen van je protocol op jouw specifieke behoeftes en doelen waardoor je sneller de gewenste effecten zult behalen.
  Een ervaren begeleider kan zorgen voor een veilige en gestructureerde aanpak, waarbij rekening wordt gehouden met gezondheid, mogelijke interacties en gepaste doseringen.
  Bij het microdoseren kun je bepaalde lagen of wonden aanraken. Een ervaren coach of therapeut kan je emotionele support bieden en tools aanreiken om dit het hoofd te bieden.
  Een begeleider kan helpen bij het bijhouden van de ervaringen, wat waardevol is voor het beoordelen van de effectiviteit en het aanpassen van de benadering indien nodig.
  Een microdosing professional kan je helpen bij het integreren van inzichten en lessen van de microdosing waardoor microdosing niet alleen een mooie tijdelijke ervaring wordt, maar een stap naar langdurige en blijvende transformatie.
  En soms kan een coach of therapeut ook een stok achter de deur zijn om gemotiveerd met je doelen bezig te blijven en het gewoon te doen!

  Zijn er risico’s aan microdosing met truffels en paddenstoelen?

  Over het algemeen behoren de klassieke psychedelica, zoals magische paddenstoelen of truffels, LSD en DMT, tot de veiligste drugs. Zelfs veiliger dan alcohol, wiet en tabak.
  Deze stoffen zijn niet verslavend in de traditionele zin van het woord. Je kunt er lichamelijk niet afhankelijk van worden. Maar zoals met alles is het verstandig er niet in door te slaan. Psychedelica kunnen je jou heel goed laten voelen. Iets dat we allemaal wel willen. Zie het daarom als een krachtig, maar tijdelijk hulpmiddel.
  Mensen met een bipolaire stoornis kunnen baat hebben bij microdosing tijdens de depressieve fase, maar kunnen beter niet gaan microdosen tijdens een manische fase aangezien de manie versterkt kan worden.
  Bij mensen met angsten kan microdosing de angsten versterken. En bij mensen met paranoia verschijnselen kunnen de paranoia en argwaan toenemen. Bekijk ook eens deze informatie van de Global Commission on Drug Policy.