Microdosing vs. macrodosing

door | 14 okt 2019 | Microdosing

Toen ik de kracht van plant medicijnen ontdekte in een periode dat ik ziek was, heb ik vaak entheogenen zoals ayahuasca, truffels en magische paddenstoelen genomen. Tot op de dag van vandaag ben ik deze middelen dankbaar. En mezelf dat ik zo moedig was om deze alternatieve medicijnen tot me te nemen. Want eerlijk is eerlijk, ze hebben me door een hele duistere periode heen geholpen.

Grotendeels waren dit ayahuasca ceremonies, maar ook truffels, paddenstoelen en kambo behoorden tot mijn repertoir om mezelf te helen. Poeh, wat een aanslag op je lichaam, geest, hoofd en ziel is dit! Elke keer kwam er een grondige voorbereiding. Een dieet, vasten, mediteren, prikkels vermijden en erna nam ik ook goed de tijd voor de integratie. Vergeet ook niet het gebrek aan slaap erna. Het zijn grotendeels avond ceremonies. Op een gegeven moment ging het zo goed met mij, dat ik voldoende diepe inzichten had. Toen ging ik aan de microdosing. Voor het onderhoud en ook voor het behoud van de flow, creativiteit en productiviteit die plant medicijnen je kunnen geven.

 

Wat is microdosing?

Bij microdosing neem je kleine hoeveelheden psychoactieve middelen. Vaak voor medische doeleinden of persoonlijke/spirituele ontwikkeling, bijvoorbeeld het boosten van je creativiteit of productiviteit. Of het ontvangen van inzichten maar dan op een wat mildere en geleidelijkere manier dan met de volledige dosis (macrodosing).

 

Verschillen tussen microdosing en macrodosing

Maar wanneer ga je nu voor microdosing en wanneer voor macrodosing? Hier de verschillen op een rijtje.

  • Van kleine hoeveelheden krijg je geen ‘high’. Je kunt gewoon functioneren zoals je anders ook doet. Je krijgt geen hallucinaties of geometrische patronen te zien. En niet al te intense gevoelens. Je kunt in principe gewoon naar je werk, sporten, aan sociale activiteiten deelnemen etc.
  • De inzichten komen in een wat rustiger en behapbaarder tempo tijdens microdosing. Ze zeggen ook weleens: microdoseringen zijn de tussendoor weggetjes op je reis, je geniet van je rustige reis, van de uitzichten, pakt een kronkelweggetje en stopt nog voor koffie onderweg. Macrodosing is de snelweg: eenmaal de reis begonnen, moet je de reis uitzitten. En soms kan deze best heftig zijn. Het voordeel is dan wel dat je echt goed diep in jezelf kunt kijken. Je onderbewuste wordt, als het goed is, direct toegankelijk. Je ego wordt een kopje kleiner gemaakt. En inzichten worden erg uitvergroot. Een sessie macrodosing staat gelijk aan tientallen sessies therapie.
  • Bij microdosing heb je nog de controle. Handig voor controlfreaks! Bij een volledige portie of reis is het de bedoeling dat je de controle verliest. Om zo diep in je ziel te kunnen kijken, in je onderbewuste. Mocht je nog niet bekend zijn met psychedelica, dan is microdosing een goede start.
  • Microdosing kun je makkelijk zelf doen. Je hebt geen begeleider of tripsitter nodig. Tegenwoordig kun je in (online) smartshops makkelijk aan truffels, kweeksets voor paddenstoelen en zelfs legale varianten van LSD zoals ALD-52 komen. Wil je alles uit jouw microdosing reis halen? Bekijk dan de mogelijkheden om je te laten coachen door mij.
  • Er is relatief weinig voorbereiding nodig bij microdosing. Je zorgt dat je het middel in huis hebt en kunt er weken mee vooruit. Ingewikkelde diëten of uren vasten is niet nodig zoals bij een volledige dosis. Bij macrodosing heb je soms dat je de dagen erna nog rustig aan moet doen en is de integratie heel erg belangrijk. Het is verstandig om hier ook tijd voor te nemen zodat je reis betekenis krijgt. Bij microdosing gaat dit in kleinere stappen en geleidelijker.
  • Microdosing is relatief veilig. Je hebt weinig kans op een zogenaamde bad trip. Bij de volledige dosis kan de reis erg onvoorspelbaar zijn. En moet je bereid zijn om alles wat zich aandient te ontvangen. Het kan zijn dat je angstige beelden ziet of hele intense angstgedachtes krijgt.
  • Macrodosing daar is niet iedereen (nog) klaar voor. Wat je getoond wordt, kan heel confronterend zijn. Ben jij bereid om alles te ontvangen wat zich aandient? Niet in de weerstand te gaan? De controle los te laten? Zo nee, dan kun je misschien eerst beter experimenteren met microdosing. Desnoods de dosis opvoeren steeds. Zodat je psychonautische vaardigheden leert. Reizen valt namelijk te leren, maar als je te hard gaat, dan kun je misschien verder van huis raken. Je kunt bijvoorbeeld in een zogenaamde bad trip belanden.
  • Microdosing is voor bijna iedereen. Waar de volledige dosis vaak wordt afgeraden als je contraindicaties hebt, zoals bij bepaalde antidepressiva of bij psychosegevoeligheid, gebruiken tegenwoordig mensen met een bipolaire stempel of chronische depressie deze middelen in microdosing vorm. Het is altijd beter als je dit niet combineert met medicatie. En ga altijd bewust om met psychedelica. Zelfs in microdosing vorm.

In grote lijnen hier dus de verschillen tussen micro- en macrodosing. Het kan zijn dat ik iets vergeet. Voel je welkom om mij aan te vullen of je eigen ervaringen te delen in de reacties

Wat je ook kiest, wees je altijd bewust: wat is mijn intentie? Waarom kies ik hiervoor? En ga respectvol en weloverwogen om met deze heilige (plant)medicijnen.

Namasté! 🕉

 

Wil jij ook gaan microdosen? En zoek je hier hulp en/of advies bij? Dan ben je bij mij aan het goede adres. Neem  vrijblijvend contact met mij op via het contactformulier.