Het rituele gebruik van rauwe cacao

door | 2 nov 2023 | Plant medicijnen, Microdosing, Tincturen

Afgelopen zomer was ik op een symposium over psychedelica/plant medicijnen. Onder de sprekers waren Mexiaanse Curanderos Bety Amaia Lila Torres & Santiago Ortela Sarmiento. Ik vind het altijd inspirerend om te leren over plant medicijnen en hun oorspronkelijke gebruik. Over kennis die al eeuwenlang van generatie op generatie wordt overgebracht. En hoe onbaatzuchtig deze pure zielen met ons, westerse healers, willen samenwerken. Omdat ze beseffen dat we allemaal 1 zijn en we in een tijd leven waarin zoveel heling nodig is. Zij vertelden hele verassende en voor mij nieuwe dingen. En die ik op mijn beurt weer met jullie wil delen! Met name over het rituele gebruik van rauwe cacao.

Cacao; voedsel van de Goden

Cacao wordt al eeuwenlang door inheemse volkeren in Meso- en Zuid-Amerika gebruikt vanwege de zeer genezende werking. ‘Kakaw’ zoals het ook wel wordt genoemd of ‘voedsel van de Goden’ is een vrouwelijke spirit. Het is een prachtige hartopener vol met helende en neurocognitieve voordelen. Het is een echte ‘superfood’ en zit bomvol antioxidanten, ijzer, eiwitten, magnesium, kalium en vezels. Het stimuleert de aanmaak van dopamine en serotonine. Het maakt je blij, verlaagt je stress, verbetert je concentratievermogen en creativiteit, ondersteunt het natuurlijke genezingsproces van je lichaam, ontgift en geeft je immuunsysteem een boost.

cacao 

Cacao rondom dood en geboorte

Nu hetgeen wat ik zo verrassend vond. Cacao wordt ook ingezet bij rituelen rondom geboorte en dood. Pasgeboren babies worden in cacao gebadderd om ze op deze wereld te verwelkomen. En als mensen overlijden krijgen zij cacao zaadjes mee in hun graf om de overgang naar het hiernamaals te faciliteren. Nu ben ik er even verder ingedoken en kwam nog op deze hele interessante inheemse rituelen.

San Blas-indianen uit Panama gebruikten de pulp in de cacaopeulen om te helpen bij de bevalling, terwijl de Seringuerios van Acre in Brazilië de schors van de chocoladeboom gebruikten in heilige dranken die gelijk na de geboorte aan vrouwen werden gegeven. Bij een andere oude traditie werd cacao gebruikt om de productie van moedermelk te bevorderen.

Tot op de dag van vandaag is cacao in Guatemala het standaardmedicijn van een inheemse vroedvrouw voor barende vrouwen. En vaak ook voor de vroedvrouwen zelf die vaak uitgeput zijn na een lange bevalling. Ter voorbereiding op de bevalling helpt cacao allemaal gelukshormoontjes vrij te maken die de moeder alvast laten connecten met haar baby, haar vast in liefde en verbinding brengen, terwijl het helpt het lichaam te ontspannen en open te staan ​​voor het wonder van de geboorte. Echt amazing!

Cacao helpt aanstaande moeders te herstellen van de zware taak van het letterlijk creëren van een ander lichaam, waardoor ze voldoende energie, helderheid en kalmte krijgen . Ook wordt cacao na de geboorte ingezet bij moeders om verlatingsangst en postpartumdepressie te verlichten. Dat gebeurt tijdens een ritueel dat de overgang van de baby van de baarmoeder naar de wereld en van de vrouw van de zwangerschap naar het moederschap erkent en eert. Blije mama’s maken zo blije -en gezonde- baby’s.

Een studie naar het eten van cacao tijdens de zwangerschap gaf aan: “De baby’s van vrouwen die tijdens de zwangerschap dagelijks chocolade aten, waren actiever en ‘positief reactiever’ – een maatstaf die eigenschappen als glimlachen en lachen omvat”, aldus een studie gepubliceerd in het klinische tijdschrift Early Human Development (vol 76 , blz. 139).

Dezelfde studie concludeert dat “de baby’s van gestreste vrouwen die regelmatig chocolade hadden gegeten, minder bang waren voor nieuwe situaties dan baby’s van gestreste vrouwen die geen chocolade aten”. Ik wou dat ik dit had geweten toen ik mama werd!

Ik ben zeer onder de indruk en daarom heb ik twee producten op basis van cacao! De Pure Caapi Vine & Cacao Blend. En een rauwe cacao extract!