Microdosing

"The secret of change is to focus all of your energy not on fighting the old, but on building the new."
Maak een afspraak
Ontdek de helende kracht van psychedelica

Microdosing Als Therapeutisch Middel En Katalysator

We leven in een psychedelica renaissance; mensen hebben de helende kracht ervan herontdekt. Het wordt wereldwijd gebruikt als medicijn tegen o.a. depressie, clusterhoofdpijn en ADHD, als katalysator voor bewustzijnsontwikkeling, persoonlijke en spirituele groei & meer effectiviteit en productiviteit op het werk en om gewoon relaxter, lichter en gelukkiger in het leven te staan.

Als je wilt gaan microdoseren, kies je, afhankelijk van je intentie en persoonlijke voorkeuren een psychedelicum. Truffels, de caapi en 1P-LSD (een legale vorm van LSD) zijn momenteel de meest gebruikte vanwege hun relatieve veiligheid, toegankelijkheid en effectiviteit.

Als microdosing coach wandel ik een stukje mee op jouw pad zodat je op een veilige en bewuste manier het maximale haalt uit jouw microdosing ervaring. Samen met jou bekijk ik of microdosing wat voor jou is en adviseer ik je over de praktische aspecten van microdosing zoals het middel, de dosis en het gebruik ervan. Maar ook help ik jou de vele inzichten die de psychedelica je bieden, een plek te geven en deze op een juiste manier te interpreteren, te integreren en om te zetten in een positieve, blijvende verandering.

Als coach geef ik geen medisch advies. Daarvoor kun je beter bij je (behandelend) arts terecht. Ook verstrek ik geen (illegale) middelen.

De kracht van microdosing

Psychedelica kunnen je helpen om diepgaande veranderingen in je leven aan te brengen. Mensen doen aan microdosing om een aantal redenen:

Als medicijn of therapeutisch middel

Microdosing kan je stemming flink verbeteren en flexibiliteit in je gedrag stimuleren. Vandaar dat het een goede tool kan zijn bij de behandeling van mentale aandoeningen zoals depressie of een dwangstoornis. Ook worden psychedelica steeds vaker als medicijn ingezet naast of als vervanging van synthetische medicijnen zoals Ritalin tegen ADHD of antidepressiva. Als medicijn en therapeutisch middel worden psychedelica ingezet bij de volgende klachten en/of aandoeningen:

 

 • (Chronische) depressie
 • Verslaving
 • Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS)
 • Dwangstoornissen (OCD)
 • Burnout
 • Premenstrueel Syndroom (PMS)
 • Clusterhoofdpijn
 • ADHD
als katalysator voor persoonlijke ontwikkeling

Microdosing kan je versneld:

 • diepere inzichten geven in jezelf
 • helpen bewuster en gezonder in het leven te staan
 • meer in het hier en nu laten leven
 • een duw in de rug geven om te groeien. Op persoonlijk vlak, met je studie of op het werk.
om positieve verandering te bewerkstelligen

Het effect van microdosing verschilt per persoon. Veel voorkomende positieve veranderingen zijn:

 • Gelukkiger en relaxter door het leven gaan
 • Een andere kijk hebben op het verleden of heden
 • Beter inzicht in emoties, (onverwerkte) trauma’s en pijnen, (negatieve) gedachtes en gevoelens en hoe deze komen. Ook kun je ze meer van een afstand bekijken zonder er helemaal door meegesleept te worden.
 • Meer creativiteit; het ‘stroomt’ meer.
 • Meer out of the box denken. Je komt makkelijker en sneller tot oplossingen van complexe problemen of tot oplossingen waar je nog niet eerder aan gedacht hebt. Handig voor als je een probleem hebt waar je maar niet uit komt. Thuis of op het werk. Oplossingen waar je eerder niet aan gedacht hebt, dienen zich makkelijker aan.
 • Meer vanuit het hart leven, minder in het hoofd zitten
 • Meer (levens)energie
 • Meer in het hier en nu leven; minder zorgen
 • Betere nachtrust
 • Meer daadkracht en focus om dat te doen wat je eigenlijk wilt. Je denkt minder na en doet gewoon.
 • Productiever zijn op het werk en in je studie. Je krijgt meer gedaan in minder tijd.
 • Meer verbinding met jezelf, anderen en de natuur.
 • Minder behoefte aan ‘zelfmedicatie’ door bijvoorbeeld alcohol of andere middelen.

“Keep your eyes on the stars with your feet on the ground.”

Wat is microdosing?

Microdosing is het nemen van kleine (micro) hoeveelheden psychedelica gedurende een periode van een aantal weken. Je kunt praktisch met alle psychedelica microdoseren; hallucinogene truffels en paddenstoelen, de Peyote en San Pedro cactussen, LSD, ayahuasca en zelfs met cannabis. Op deze manier kun je gebruik maken van de medicinale en therapeutische eigenschappen zonder ‘ high’ te worden. Het effect is heel subtiel. Je zult niet gaan hallucineren en je kunt gewoon op een dag doen wat je normaal ook doet; naar je werk, voor je kinderen zorgen of sporten. De microdosing zal het je zelfs makkelijker maken. Een microdosing kuur volg je gedurende zo’n 4 tot 10 weken waarbij je, afhankelijk van de methode, één of meerdere dagen de kleine dosis van het psychedelicum neemt. De controle en regie ligt helemaal bij jou. In je innerlijke – en uiteindelijk in je handelen – is waar the magic happens!

Waarom microdoseren?

Een vraag die mij vaak gesteld wordt, is: waarom zou ik me laten helpen door een (extern) middel? Laten we het beestje bij de naam noemen; drugs.

Psychedelica staan voornamelijk bekend als ‘tripmiddel’. Hoewel ‘trippen’ erg leuk kan zijn, kun je ze naast het recreatieve gebruik ook als krachtig medicijn, therapeutisch middel en tool voor persoonlijke ontwikkeling zien. In microdosing vorm zul je niet in een trip schieten. Je kunt gewoon doen wat je normaal op een dag ook doet; werken, sporten of voor je kinderen zorgen.

Microdosing, mits veilig en bewust gebruikt, is één van de krachtigste en snelste hulpmiddelen die je direct naar je onderbewustzijn brengen. Vaak zijn we ons niet bewust van bepaalde zich herhalende patronen, automatische gedachtes of ingesleten gedrag. We voelen ons niet goed en weten niet waar het vandaan komt. Met therapie of coaching alleen is hier soms nog steeds moeilijk bij te komen. Psychedelica brengen je naar lagen diep verscholen in je onderbewuste. Het maakt het onzichtbare ineens zichtbaar. Patronen die diep in je onderbewuste zijn, ingesleten gedrag waar je je niet direct bewust van bent en antwoorden op problemen komen zo makkelijker naar de oppervlakte. Je neemt dit objectiever waar door er vanaf een afstand naar te kijken zonder op te gaan in oordelen of emoties. De antwoorden zitten al in jou en de psychedelica werpen daar hun licht op, net als een lamp, zodat deze duidelijker voor je worden. Ze brengen je naar jouw eigen antwoorden waardoor je sneller tot de kern komt. In microdosing vorm zal het effect, anders dan met hogere dosissen, subtiel zijn en daardoor een behapbaar effect hebben. En dan is het aan jou, wat je met deze schat aan informatie doet.

Psychedelica zijn grotendeels natuurlijke en hele effectieve medicijnen zonder de vervelende en soms gevaarlijke bijwerkingen van synthetische alternatieven. In kleine hoeveelheden zijn deze middelen relatief veilig en kent het weinig interacties met andere medicijnen of supplementen. Ze hebben weinig bijwerkingen en je kunt makkelijk de controle en regie bij jezelf houden. Een aantal psychedelica zoals truffels, caapi en 1P-LSD en ALD-52 (vorm van LSD) zijn zelfs legaal in Nederland en de meeste andere psychedelica zoals hallucinogene paddenstoelen worden, zeker in kleine hoeveelheden, voor eigen gebruik gedoogd. De meeste psychedelica zijn zelfs veiliger dan andere legale drugs zoals alcohol en tabak.

Toch is het niet voor iedereen geschikt. Zelfs het microdoseren van psychedelica wordt in eerste instantie afgeraden aan mensen die lijden onder schizofrenie en psychoses. Ook een kleine dosis kan klachten verergeren of triggeren. Hoewel er onderzoeken zijn dat microdosing kan helpen bij angsten, kan het ook zijn dat angstklachten toenemen. Het is daarom belangrijk om je goed te informeren en je te laten bijstaan door iemand die er verstand van heeft.
NB: Bij medische of psychische klachten evenals eerste symptomen van depressie of angsten dien je altijd contact op te nemen met je arts.  The Microdosing Coach moedigt het gebruik van illegale psychedelica op geen enkele manier aan, evenals het overtreden van de wet. 

Hoe werken psychedelica?

Simpel gezegd lijken de meeste psychedelica anatomisch gezien en qua werking op serotonine, het gelukshormoon. Ze werken op de serotonine receptoren in je hersenen en verhogen tijdelijk de serotonine activiteit in je hersenen. Soms wel tot het euforische aan toe waardoor je je heel happy kunt gaan voelen.

Tegelijk zorgen ze ervoor dat het defaultnetwerk, bepaalde hersendelen die samen een netwerk vormen, juist minder actief zijn. Dit netwerk houdt zich bezig met zelfreflectie en denkprocessen: het is waar het ego zich bevindt, het zelf en waar je je identiteit aan ontleent. Laat dit nou net het hersengebied zijn dat bij mensen met een depressie, een dwangstoornis, eetstoornissen, verslaving of mensen die veel in hun hoofd zitten, vaak overactief is. Door minder activiteit in deze hersendelen, krijg je meer rust in je hoofd. Andere hersendelen waar je minder toegang tot had, krijgen nu een kans. Je gaat dingen helderder zien. De mist in je hoofd trekt op. En waar het je eerder niet lukte om ingesleten denkpatronen en gedrag te doorbreken, merk je ineens dat positief denken en de dingen anders doen je ineens veel makkelijker afgaan.

The Science of microdosing - illustrated on thethirdwave.co/microdosing/lsd/

Psychedelica zorgen ook voor een afname in doorbloeding van de hypothalamus; het hersengebied dat onze hormoonspiegel regelt en invloed uitoefent op humeur en stress. Dingen raken je ineens veel minder.

visualisation-of-connectivity-in-the-brain-during-resting-state-under-placebo-and-psilocybin

Verder is op hersenscans terug te zien dat de verschillende hersengebieden onder invloed van psychedelica beter met elkaar samenwerken. Er worden meer en andere verbindingen gebruikt. Dit zou kunnen verklaren waarom herinneringen, emoties en gedachtes die normaal ontoegankelijk zijn dan ineens naar de oppervlakte komen. Het lijkt wel of er een geheime poort wordt geopend naar informatie die tot dan toe verborgen was. Daarom kunnen psychedelica zo goed helpen als je iets aan jezelf wilt veranderen. Ze kunnen helpen om nieuw gedrag te stimuleren. Op het moment dat je iets anders doet dan normaal, leg je nieuwe verbindingen aan in je hersenen.

Hoe vaker je dit doet, hoe automatischer dit nieuwe gedrag zal worden want de verbinding wordt versterkt. Psychedelica bieden hierin net dat extra steuntje om deze nieuwe verbindingen makkelijker te faciliteren. En een coach kan je helpen om deze paden vaker te bewandelen zodat deze veranderingen voorgoed het nieuwe normaal worden.

Image credits & meer info:
https://thethirdwave.co/microdosing/lsd/

Veelgestelde Vragen

Waarom Zou Ik Een Psychedelicum Gebruiken?

Dit hoeft natuurlijk niet. Dat even voorop. Maar als jij flinke stappen wilt maken, dan kan het een heel krachtig therapeutisch middel of tool voor jouw persoonlijke en spirituele ontwikkeling zijn. Het is één van de krachtigste en snelste hulpmiddelen die je direct naar je onderbewustzijn brengen. Tot nu toe onbewuste of verborgen gedachtes of gedrag worden makkelijker en sneller zichtbaar. Meer dan alleen met coaching of therapie.

Kan iedereen aan microdosing doen?

Omdat het om hele lage dosissen gaat, kan bijna iedereen aan microdosing doen. In tegenstelling tot een volledige dosis – en bij juist gebruik – hoef je niet bang te zijn voor psychoses, een bad trip of andere ervaringen waarbij je jezelf niet onder controle hebt.

Er is een aantal gevallen waarbij microdosing wordt afgeraden:

 • Bij mensen met schizofrenie, psychose gevoeligheid, paranoia/argwaan of ernstige angststoornissen;
 • Personen onder de 18 jaar;
 • Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven;
 • Mannen met kleurenblindheid kunnen mogelijk ‘tracers’ (nabeelden of slepende kleuren) zien na het innemen van psychedelica;
 • Als je lithium slikt.
Waarom zou ik me laten coachen bij het microdosen?

Microdosing en coaching is de gouden combi. De psychedelica geven jou heel veel inzichten en vervolgens is het aan jou om er iets mee te doen. Veel mensen lopen er tegenaan dat ze niet goed weten hoe ze dit in hun dagelijks leven kunnen toepassen. Het kan zijn dat je de inzichten nog geen plek kunt geven of niet goed weet wat ze betekenen of wat je ermee kunt. Met mijn coaching spiegel ik jou zodat het voor jou helderder wordt en help ik jou om al deze inzichten en lessen in jouw leven te integreren. Ik daag jou uit om het maximale eruit te halen. Ik ben jouw stok achter de deur, jouw spiegel en jouw coach. Of misschien weet je niet hoe en waar te beginnen in de wondere wereld van de psychedelica. Dan help ik jou op weg!

Welk psychedelicum is voor mij het meest geschikt?

Dat hangt van een aantal factoren af; o.a. jouw persoonlijke voorkeuren, jouw wensen, jouw klachten en aandoeningen. Tijdens de coaching komt dit aan bod en adviseer ik jou hierin.

Gaat microdosing samen met medicijnen en supplementen?
Voor microdosing in combinatie met Lithium is er te weinig bekend om het aan te merken als veilig. Tot die tijd is het verstandiger om dit niet te combineren. Verder hangt het van het psychedelicum af. De meest populaire psychoactieve stoffen om mee te microdosen zijn: psilocybine uit truffels of paddenstoelen, LSD en 1P-LSD. Deze gaan goed samen met medicijnen en supplementen. Er bestaat een lijst met medicijnen en supplementen die geen negatieve interacties kennen.  Je kunt kijken of jouw medicijn of supplement hierin voorkomt.
Voor psychedelica die MAO-remmers bevatten, zoals ayahuasca, gelden strengere eisen. Deze psychedelica mogen absoluut niet gecombineerd worden met bepaalde medicijnen (zoals andere MAO-remmers en SSRI’s) en gaan niet samen met bepaald voedsel (bijvoorbeeld: gefermenteerd voedsel, bepaalde kazen, rood vlees en alcohol) en supplementen.

Het blijven psychedelica en daarom is voorzichtigheid geboden. Ook is er nog weinig bekend over langdurig gebruik. Daarom is het verstandig niet langer dan 10 weken een kuur te doen, daarna een lange pauze in te lassen van zo’n 3 of 4 maanden (of langer) en microdosing te gebruiken als een tijdelijke tool. Raadpleeg bij twijfel altijd jouw arts.

Welke risico's kleven er aan microdosing?

Over het algemeen behoren de klassieke psychedelica, zoals magische paddenstoelen of truffels, LSD en DMT, tot de veiligste drugs. Zelfs veiliger dan alcohol, wiet en tabak.

Deze stoffen zijn niet verslavend in de traditionele zin van het woord. Je kunt er lichamelijk niet afhankelijk van worden. Maar zoals met alles is het verstandig er niet in door te slaan. Psychedelica kunnen je jou heel goed laten voelen. Iets dat we allemaal wel willen. Zie het daarom als een krachtig, maar tijdelijk hulpmiddel.
Mensen met een bipolaire stoornis kunnen baat hebben bij microdosing tijdens de depressieve fase, maar kunnen beter niet gaan microdosen tijdens een manische fase aangezien de manie versterkt kan worden.
Bij mensen met angsten kan microdosing de angsten versterken. En bij mensen met paranoia verschijnselen kunnen de paranoia en argwaan toenemen.

Bekijk ook eens deze informatie van de Global Commission on Drug Policy.

Is microdosing legaal?

Een aantal psychedelica is legaal waaronder hallucinogene truffels en ALD-52 of 1P-LSD. Een aantal psychedelica is niet legaal, zoals LSD en DMT. Een kweekbak voor hallucinogene paddenstoelen kun je legaal online kopen. Maar zodra ze groeien, worden ze illegaal. In kleine hoeveelheden wordt het gebruik van psychedelica voor eigen gebruik echter gedoogd.

Is het psychedelicum inbegrepen bij een traject?

Nee. Samen bekijken we welk psychedelicum voor jou geschikt is en hoe jij er op een snelle en laagdrempelige manier aan komt. The Microdosing Coach werkt samen met een aantal betrouwbare partners.

Ik wil gaan microdosen op het werk. Is dat niet gevaarlijk?

In lage hoeveelheden beïnvloeden psychedelica het reactievermogen niet in negatieve zin. In tegendeel: ze verhogen juist je mentale alertheid, je focus en je reactievermogen. Toch is hier ook voorzichtigheid geboden. In beroepen waar machines of andere hulpmiddelen bestuurd worden of waar deel wordt genomen aan het (vlieg)verkeer, wordt het afgeraden. 

Ik wil een psychedelische reis maken. Kan The Microdosing Coach een aanbieder aanbevelen?

Afhankelijk van waarmee je wilt reizen, heb ik een aantal partners waar ik mee samenwerk. Echter, een psychedelische reis is heel persoonlijk. Het is belangrijk dat jij zelf goed je onderzoek doet en kijkt met wie jij een klik hebt. Verder is het belangrijk dat jij je helemaal veilig voelt om je over te geven aan de ervaring. Mocht je hulp nodig hebben bij jouw voorbereiding, dan kun je een psychedelisch integratie coaching consult bij mij boeken.

Neem je elke dag het psychedelicum?

Nee. Om gewenning te voorkomen laat je er, afhankelijk van welke methode je kiest,  2 of 3 dagen tussen. Het meest geschikte protocol voor jou bespreken we tijdens de coaching.

Kun je bijwerkingen verwachten?

Over het algemeen kennen psychedelica geen tot weinig bijwerkingen. Soms ervaren gevoelige mensen lichte misselijkheid of maagklachten bij inname van psilocybine. Soms worden mensen moe van microdosing: je bent tenslotte intensief bezig met jouw persoonlijke ontwikkeling. Dat kost energie!

Mijn werkwijze

Ik heb al velen op een veilige manier mogen coachen met behulp van psychedelica. Mensen die ergens last van ondervinden, zoals mensen met depressie of aandoeningen als clusterhoofdpijn, hersenletsel, autisme of AD(H)D. Ook in het bedrijfsleven. Daarnaast heb ik verschillende trainingen, opleidingen en workshops gevolgd, waaronder de geaccrediteerde Opleiding tot Coach en workshops bij de MIND foundation.

Mijn stijl is spiritueel, speels, vanuit het hart en tegelijkertijd to the point en resultaatgericht. Ik luister oordeelloos en werk met veel bezieling.

Ik gebruik methoden als Rationele Emotieve Therapie (RET) om (onderbewuste) overtuigingen of gedrag die je niet langer dienen definitief te deprogrammeren.

Mijn praktijk is in Amsterdam Zuid, maar ik bied ook coaching op afstand door middel van Skype of Zoom.

the-microdosing-coach-vrouw-vlinder

Wacht Niet Langer. Start Vandaag Nog Jouw Traject!